Tehokone terästukkurille

Prodmac ja Behringer tiimi Mika Koivuniemi, Marko Lyytinen ja Rolf Bentz poseraavat yhdessä Finnish oren Esa Ylisen kanssa uuden Behringer HBE560A koneen edessä.

 

Tehokone terästukkurille

Vahvasti kasvava terästukkuri Finnish Ore Seinäjoelta tarvitsi tehokkaan sahan varmistamaan nopeita toimituksia. Nyt ja tulevaisuudessa.
Investointipäätöksen valmisteluun osallistui yrityksen ydintiimi, joka kävi messuilla tutustumassa erilaisiin vaihtoehtoihin.
– Meillä oli alussa kaikki auki koneen suhteen. Kävimme tutustumassa eri valmistajien pyörö- ja vannesahoihin. Alkukartoituksen jälkeen meillä oli jäljellä kolme suurinta toimittajaa, joita pyydettiin käymään ja jättämään tarjous, kertoo Ville Ylinen. Yksi tarjouksen jättäjistä oli Behringer-sahoja maahantuova Prodmac Oy.

 

Selkeät puitteet

Prodmacilla elokuussa 2019 aloittaneella Marko Lyytisellä on todella kovan luokan osaamista terästukkuritoiminnasta. Hänen oli helppo hahmottaa Finnish Oren tarpeet.
– Kyse on volyymisahauksesta ja pääasiassa aika samantyyppisestä tankomateriaalista. Lisäksi piti ottaa huomioon se, että sahan suorituskyky riittää tulevaisuudessa, taustoittaa Lyytinen.
Tankojen nopeaan katkaisuun tarvitaan tehoa. Se asettaa kovat vaatimukset sahamoottorille, sahakaarelle, teränvalvonnalle, terän jäähdytykselle sekä lastunpoistolle. Kaikkiin näihin vaatimuksiin löytyi vastaus Behringeriltä.

 

Nopea toimitus

Lyytinen kertoo prosessiin olleen nopea.
– Ensimmäinen kontakti tuli lokakuun puolivälissä viime syksynä.  Me selvittelimme asiaa Behringerin suuntaan. Heiltä löytyi valmiina oleva HBE-560 Performance-sarjan esittelykone, josta saisi nopeasti tehtyä täsmälleen asiakkaan tarpeita vastaavan. Finnish Ore kertoo loppusuoralla olleen lopulta kaksi tarjousta, jotka kilpailivat tasaväkisesti ihan viimeiseen hetkeen saakka. Päätös hankinnasta tehtiin 29.11.2019.
– Se kolmas tipahti aika alkuvaiheessa pois pelistä. Behringer pystyi toimittamaan koneen suhteellisen nopeasti, mikä osaltaan ratkaisi kaupan, taustoittaa Ville Ylinen Finnish Orelta. Koneen toimitus tapahtui viikolla 4, tammikuussa 2020.
– Tiistaina mentiin asentamaan konetta ja keskiviikkona se pyöri jo täydellä teholla tuotannossa, kertoo Marko Lyytinen.
– Eli reilussa kolmessa kuukaudessa hoidettiin homma maaliin!

 

Räätälöinti

Marko Lyytinen tietää mitä terästukkurin tehokoneeseen tarvitaan.
– Kun katkaistaan isoja tankoja, niin vakio 7,5-kilowattinen moottori ei oikein riitä. Finnish Oren koneeseen asennettiin 15-kilowattinen, aloittaa Lyytinen.
– Behringerin Performance-sarjan koneissa on rungon ja sahakaaren rakenteet mitoitettu kovametalliteriä varten. Ne eivät ole mitään ”viritettyjä perussahoja”. Lisäksi tarvittiin erittäin tehokas lastunpoisto ja terän jäähdytys. Myös teräohjaimet ovat ihan eri luokkaa kuin perussahoissa, kertoo Lyytinen. Kuinka paljon Finnish Ore käyttää uutta sahaansa, onko toivottu teho saavutettu?
– No meillä tilanne on nyt sellainen, että se kone pyörii jo melkein vuorokauden ympäriinsä. Vain viisi-kuusi tuntia jää vuorokaudesta hyödyntämättä, kertoo Ville Ylinen.
– Lisää tehoa saataisiin oikeastaan vain ajamalla yövuoroja.

 

Lisätietoa

Finnish Ore
www.ore.fi
Ville Ylinen
040 745 9712, ville.ylinen@ore.fi

 

Behringer-vannesahat
Prodmac Oy
www. prodmac.fi/tuotteet/behringer-vannesahat/
Marko Lyytinen
040 727 9125, marko.lyytinen@prodmac.fi