Tenryu & Stark

TENRYU – yli 100 vuotta huippuluokan terävalmistusta

Kovametalliteriin erikoistunut japanilainen Tenryu aloitti sahavalmistajana 1909. Sahanterien valmistuksen yritys aloitti 1913.

Kovametalliteriä Tenruy alkoi valmistaa 1962 ja timanttiteriä kolme vuotta myöhemmin. Yhtiö on kasvanut voimakkaasti 1970-luvulta lähtien, ja terästeollisuuden toimijoille Tenryu alkoi toimittaa kovametalliteriä vuonna 1984.

Tällä hetkellä Tenryun valikoimissa on yli 3000 erilaista kovametalliterää, metallikatkaisun ohella yhtiö palvelee myös puunjalostusteollisuutta sekä muovien ja erilaisten komposiittien katkaisijoita.

Tinkimätöntä laatutuotantoa – huippuluokan katkaisutehoa varten

Tenryun sahanterät valmistetaan tinkimättömästi. Aihioksi kelpuutetaan vain erittäin laadukas metalli, jokainen tehtaalle toimitettu tanko tarkastetaan ja hyväksytään erikseen. Jos laatu ei riitä, tanko palautuu toimittajalle.

Jokaisen kovametalliterän valmistuksessa on vähintään 40 eri vaihetta. Niistä terän rungon takominen ja karkaisu vähintään 40 HRC:n kovuuteen varmistaa terän rungon kestävyyden myös kaikkein rajuimmissa rasituksissa. Loppuviimeistelyn tekevät Tenryun kokeneet teräsepät, oikea jännitys viritetään klassisesti takomalla.

Jokainen terään kiinnitetty kovametallikärki viimeistellään aivan vastaavan tarkasti kuin terän runko. Viimeistelyhionnan jäljiltä kovametalli kiiltää peilin lailla ja on täydellisen terävä kutakin käyttötarkoitusta varten.

STARK – italialaista HSS-terien osaamista jo 1960-luvulta

Prodmac on Euroopan toiseksi suurimman pyörösahanterätehtaan, italialaisen Starkin virallinen maahantuoja. Stark on erityisen vahva HSS-terissä, minkä takia se täydentää loistavasti Prodmacin tavoitetta olla huipputuotteita tarjoava täyden palvelun terätalo.
Stark valmistaa luotettavia, eri materiaaleille optimoituja pyörösahanteriä. Starkin terävaihtoehdot kattavat käytännössä kaikki metallien katkaisun tarpeet. Jos tarvitset luotettavaa HSS-sahanterää, kysy tarjous myös Prodmacilta.

Voit ladata Stark-terien kattavan luettelon tästä.

PERUSTIETOA TERÄVALINNASTA

Kun tiedät katkaistavan materiaalin laadun ja muodon, joudut harkitsemaan useaan kertaan teroitettavan terän ja ”kertakäyttöterän” väliltä. Hankintahinnaltaan edullisemmat ”kertakäyttöterät” varmistavat merkittävän määrän katkaisuja. Sen hinta jää edulliseksi, mutta pitkällä aikavälillä teroitettavan terän katkaisuhinta laskee vähintään samalle tasolle.
Toinen valinta tulee tehdä HSS- tai kovametalliterien välillä.
Kumpaankin terätyyppiin on tarjolla lukuisa määrä erilaisia hammastuksia ja pinnoituksia. Hammastus määrittää terän sopivuuden eri materiaaleille, ja terän pinnoite kohentaa sen käyttöominaisuuksia sekä kestävyyttä.

Erilaisia terien vaihtoehtoja on aina useita, joillekin perusteräksille jopa kymmeniä. Terät kehittyvät koko ajan, uutuuksia esitellään säännöllisesti.
Oikealla terän valinnalla voi tehostaa katkaisujen nopeutta, modernilla, pinnoitetulla terällä jopa virittää vanhaa sahaa. Silti on muistettava, ettei kovametalliterää saa toimimaan käsikäyttöisissä sahoissa, terätyypin onnistunut hyödyntäminen edellyttää sille sopivaksi varusteltua sahaa.
Voit aina kysyä Prodmac Oy:n asiantuntijoilta: puhelimitse 010 666 3140 ja s-postilla prodmac.toimisto@prodmac.fi.

Ota yhteyttä