Perustietoa terätyypeistä

Tämän sivun tavoitteena on tarjota terää hankkivalle vähän kättä pitempää terävalinnan helpottamiseksi. Älä epäröi ottaa yhteyttä Prodmac Oy:n asiantuntijoihin: puhelimitse 010 666 3140 ja s-postilla prodmac.toimisto@prodmac.fi.

Hiiliterästerä

Valmistetaan kevyesti seostetuista hiiletysteräksistä. Terän runko ja hammastus ovat samaa materiaalia. Hampaiden kärkikarkaisulla saadaan terään tarvittavaa leikkaavuutta samalla kun terävanne säilyy joustavana.

Hampaiden kovuus asettuu 800 – 900 HV ja terän pehmeneminen alkaa noin 200 °C (päästölämpötila). Matala terän päästölämpötila tarkoittaa sitä, että metallien sahauksessa voidaan käyttää vain matalia teränopeuksia ja kevyttä syöttöä.

Hiiliterästerä sopii pehmeiden terästen sekä pehmeiden ei-rautametallien (+ muovi, puu) sahaukseen, pieniin sarjoihin ja vaihtelevaan tuotantoon.

Bi-metalliterä

Rakentuu jousiteräksisestä rungosta ja siihen hitsaamalla liitetystä, pikateräksestä tehdystä hammastuksesta. Jousiteräsrungolla varmistetaan terän hyvät väsymiskestävyysominaisuudet ja kova pikateräshammastus takaa pitkän käyttöiän.

Bi-metalliterissä käytetään useita erilaisia pikateräslaatuja, esimerkiksi Matrix 2, M42, M51 ja Wikus-terissä käytettävä, paremman suorituskyvyn antava X3000®.

Bi-metalliterien kovuus asettuu yleensä välille 900 – 1000 HV ja terämateriaalin pehmenemislämpötila noin 600 C-asteeseen. Terän korkea päästölämpötila antaa mahdollisuuden sahata huomattavasti hiiliterästeriä kovemmilla terä- ja syöttönopeuksilla.

Bi-metalliteriä on saatavilla käytännössä kaikkiin normaaleihin teräs- tai konepajateollisuudessa tehtäviin katkaisutöihin.

Kovametalliterä

Muistuttaa rakenteeltaan kaksiosaista bi-metalliterää. Jousiteräsrunkoon kiinnitetään sahan hammastuksen kovametalliset kärjet hitsauksen sijaan juottamalla. Juottamisen jälkeen kovametallipalat hiotaan muotoon. Terään voidaan säätää haritus tai siinä voidaan käyttää terän runkoa leveämpiä kovametallikärkiä, jolloin haritusta ei tarvita. Kovametalliteriä valmistetaan myös pinnoitettuina.

Tuotannon monivaiheisuus selittää hyvin kovametalliterien hinnan.

Kovametalliterissä käytettyjen kovametallilaatujen kovuus vaihtelee yleensä välillä 1.500 – 1.600 HV ja terän pehmenemis- eli päästölämpötila on noin 800 °C.

Kovametalliteriä voidaan käyttää kaikkien metallien sahauksessa. Kovametalliterät ovat parhaimmillaan suurissa katkaisumäärissä tai vaativien, kuten työstökarkenevien materiaalien katkaisussa.

HUOMAA!

Kovametalliterää ei voi hyödyntää kaikissa sahoissa. Terän kovametallikärkien vaurioitumisen ehkäisemiseksi terän sisäänajo tulee tehdä tavanomaista pienemmillä syöttönopeuksilla. Kovametalliterä vaatii selvästi bi-metalliterää runsaamman jäähdytysnesteen syötön ja vahvemman seoksen. Kolmas kovametalliterän onnistuneen käytön edellytys on sahausvälyksen suurentaminen sahakaarta (terää) nostettaessa.

Timanttiterä

Valmistetaan kiinnittämällä teollisuustimantteja sahavanteeseen, joka voi olla joko jousiterästä tai ruostumatonta terästä.

Kovimpana aineena timantti leikkaa kaikkia materiaaleja. Timanttiteriä käytetään yleisimmin keraami- ja kiviteollisuudessa sekä muovien, hiilikuidun ja erilaisten komposiittien katkaisuun.

Wikus valmistaa useita erilaisia timanttiterien ”hammastuksia”, erikokoisilla timanteilla toteutettuina.

Vuosien varrella kertynyt osaaminen on sinun käytössäsi – ole hyvä ja ota yhteyttä ennen terän tilaamista yhtiön asiantuntijoihin, jotta saat varmasti käyttötarkoituksesi sopivan terän.